10 прости инструкции за майндфул (mindful) дишане:

1. Заеми удобна седнала позиция на стол или на пода в тихо помощение.

2. Поддържай изправен гръбнак. Очите са затворени.

3. Насочи вниманието си към усещанията в тялото, свързани с контакта със стола/пода и опората. Нежно изследвай как се усещат.

4. Наблюдавай всяко движение на корема и гърдите по време на дишане.

5. Докато дишаш, наблюдавай усещанията от вътрешната страна на корема – при вдишване и издишване, както и между всеки дъх.

6. Дишай естествено. Не се опитвай да го променяш и контролираш. Просто наблюдавай усещанията при всяко вдишване и издишване.

7. В момента, в който забележиш, че умът блуждае, нежно върни вниманието върху дишането и усещанията, които създава в корема. Връщай вниманието всеки път, когато умът се разсее. Това усилва осъзнатостта.

8. Бъди търпелив и отдаден.

9. След около 15 минути върни вниманието върху цялото тяло и пространството, в което се намира. Нежно изследвай усещанията в цялото тяло.

10. Отвори очи. Бъди отворен за това, което следва.

 

От статията на Chris Mace “Mindfulness in psychotherapy: an introduction”, публикувана в научния журнал “Advances in Psychiatric Treatment”.

 

Кога и къде се провеждат майндфулнес практики вижте в Актуални събития.

 

Ако искате да получавате още полезни статии и известия по имейл, моля абонирайте се в полетата отдясно ->

Ако желаете да подкрепите осъзнаването на всеки с превод на статия, видео или по друг начин, моля пишете ми на info@otpuskane.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абониране

*С натискане на бутона „Абониране“ давате своето съгласие имената и имейлът ви да бъдат използвани и съхранявани добросъвестно и законосъобразно само и единствено за получаване на известия от Otpuskane.com!

Facebook