При силен стрес, шок или травма човек се защитава като просто се изключва от дразнителя. Това става като се прекъсне връзката с тялото. Загубата на съзнание е цялостно прекъсване. Но често изключването е само частично. И в двата случая човек трябва да възстанови връзката с тялото си изцяло. Именно това цели телесната сензитивност, като същевременно развива чувствителността към сигналите на тялото.

Упражнение:

  1. Насочи вниманието си към външния свят. Какво се случва около теб? Регистрирай това, което постъпва от петте сетива. Например –“Усещам/възприемам/осъзнавам: стая, мебели, шум от коли, дърво през прозорец, повей на вятър, глас на деца и т.н.”
  2. След като регистрираш нещата от околния свят, насочи вниманието си към тялото и телесните усещания. Например – “Oсъзнавам усещането за топлина, къркоренето на стомаха, подсмърчането на носа, напрежението във врата и т.н.”
  3. Редувай вниманието ту към околния свят, ту към тялото. Например – “Възприемам жълтия кръг светлина около крушката, потрепването на крака, мириса на храна, натежалите клепачи и т.н.”
  4. Сега затвори очи и премини като скенер бавно от петите до горе, като се питаш: “Къде съм напрегнат?” Където и да откриеш напрегната част от тялото съвсем леко засили напрежението така, че да я възприемеш ясно. Тогава кажи например: “Аз съм напрегнал врата си. Аз създавам напрежение и дискомфорт в тялото си.” Наблюдавай как цялото напрежение в тялото е създадено от теб. В този момент бъди особено съзнателен коя или кои ситуации в живота са причина за това напрягане и какво може да направиш.
  5. Легни по гръб така, че да ти е комфортно. Насочи вниманието към дишането си. Усети как въздухът минава през носа към корема и обратно. Сега, насочи вниманието си към тялото и осъзнай едновременно всички части на тялото. Кои части на тялото се появиха първи? Кои части са ти трудни за фокусиране? Кои части може да усетиш съвсем лесно? В кои части няма усещане? Усещаш ли разлика между лявата и дясната част на тялото? Сега, внимавай за всеки дискомфорт, който усещаш. Осъзнай го и наблюдавай какво се случва с него. Променя ли се? Провери тялото за други остатъчни напрежения. Отпусни ги с всяко издишване. Продължи отпускането за 5 до 10 минути, като се оставиш на тялото.

 

Прочети ОЩЕ:

ПСИХОЛОГИЯ НА ОТПУСКАНЕТО

ТРУДНОСТИ ПРИ ОТПУСКАНЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абониране

*С натискане на бутона „Абониране“ давате своето съгласие имената и имейлът ви да бъдат използвани и съхранявани добросъвестно и законосъобразно само и единствено за получаване на известия от Otpuskane.com!

Facebook