Осъзнаването и практикуването на коремно (диафрагмено) дишане води до намаляване на мускулното напрежение, тревожните симптоми и мисли. Диафрагменото дишане е най-лесният начин за отпускане.

Човек диша по два начина: гръдно (торакално) и коремно (диафрагмено). Гръдното дишане често е бързо, неравномерно, насечено. Асоциира се с тревожност и стрес. Коремното (диафрагмено) дишане е характерно за новородени и при възрастни по време на сън. То е свободно и равномерно. Отпуснатото дишане е коремното.

ВНИМАНИЕ: Дихателните практики може да не са подходящи за хора страдащи от епилепсия и психози. Да не се практикуват от хора с травми, рани, заболявания в коремната област, при възстановяване след операция. Да внимават хората със сърдечни проблеми.

Дишане за осъзнаване

Легни удобно върху равна повърхност. Затвори очи. Сложи дясната си ръка върху корема (над пъпа), а лявата – на гърдите (в центъра). Дишай естествено, без да правиш каквото и да е. Просто наблюдавай как дишаш. Наблюдавай коя ръка се издига повече при вдишване.

Ако се вдига повече лявата ръка на гърдите: направи няколко пълни издишвания, като изкараш целия въздух от дробовете. Това ще създаде вакум, който ще провокира дълбоко коремно вдишване.

Ако изпитваш трудности при дишане с корема:

Легни на пода по корем. Ръцете се сгъват под главата. Като вдишваш усети как корема натиска пода.

Дълбоко дишане за отпускане

Легни удобно на пода, като гръбнака е прав. Сканирай тялото за някакво напрежение.

Започни бавни дълбоки вдишвания през носа. Наблюдавай потока на въздуха как изпълва корема. Издишай бавно и равномерно през устата. Усети струята въздух как излиза. Чуй я, като лек вятър, който спокойно излиза. Устата, езикът и челюстта са отпуснати. Фокусирай се върху звука и усещането за свободно дихание. Дихание без усилие. Отпускай все повече и повече.

Продължи с дълбокото дишане 5 до 10 минути на сесия, 2-3 пъти на ден. След това, ако искаш увеличи времето до 20 минути.

В края на всяка дихателна сесия сканирай тялото за напрежение.

Колкото повече практикуваш коремно дишане, толкова по-лесно ще ти е да го прилагаш в различни ситуации.

2 Responses to Дихателни упражнения

  • Никола says:

    Пробвам диафрагмено дишане от няколко седмици – действа. Първите 2-3 дена обаче, май прекалих малко и главата ми се завъртя, но след това нямам проблеми с него. Практикувам квадратно дишане – 4 сек вдишване, 4 сек задържане, 4 сек издишане и 4 сек задържане, по 2-3 пъти на ден, сутрин, обед и вечер. Не знам дали е внушение, но отпуска, ще продължавам така, докато не ми стане навик. Успех и на сайта, прочел съм повечето статии и има много полезна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абониране

*С натискане на бутона „Абониране“ давате своето съгласие имената и имейлът ви да бъдат използвани и съхранявани добросъвестно и законосъобразно само и единствено за получаване на известия от Otpuskane.com!

Facebook