Всеки има въображение! Мечти, блянове, вътрешен разговор са все видове визуализации. Може да използваш визуализациите и въображението си, като съзнателно ги приложиш за подобряване на живота и себе си. Да се отпускаш и релаксираш.

Отпусни, изпразни ума. Затвори очи и си представи, че си на плажа. Усещаш меки слънчеви лъчи. Свеж бриз гали кожата. Слушаш морето. Усещаш мириса му. Отпускаш. Слънцето отпуска. Звукът на вълните отпуска. Топлината на пясъка отпуска. Мирисът на морето освежава. Дишането се синхронизира с всяка вълна. Бавно и равномерно. Свободно и свежо. Там, където небето докосва морето разсейва всяка мисъл и напрежение. Успокоява. Чувстваш се свеж и отпуснат. Ободрен и релаксиран. Когато си готов бавно отвори очи. И с отворени очи се чувстваш свеж и спокоен.

 

За ефективна визуализация:

Намери тихо място. Легни удобно и затвори очи.

Сканирай тялото за някакво напрежение. Ако има, намести се, отпусни.

Използвай всичките си сетива: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание. Например, представи си образите на свежа гора, синьо небе, бели облаци, зелена мека трева под краката. Добави звуци на вятъра в дърветата, ромоляща вода, песни на птици. Включи усещането за земята под краката, мирис на шишарки, вкус на свежа роса.

Използвай кратки формулировки за отпускане. Например: “отпускам се сега”, “цялото напрежение изтича”, “тялото е релаксирано”, “умът е спокоен”, “в хармония съм”, “покой” и т.н. Избягвай отрицателни твърдения като: “не съм напрегнат” и прилагай само положителни: “отпуснат съм”.

Визуализирай 3 пъти на ден. Визуализира се по-лесно сутрин и вечер преди лягане. След известно време практикуване, ще можеш да визуализираш по всяко време и място.

ВНИМАНИЕ: Визуализациите са само помощно средство. Взависимост от личностните тенденции може да се превърнат в бягство от реалността. Ако се прояви нещо подобно преустанови визуализациите и потърси квалифициран специалист. По време на визуализация е възможно да се асоциират негативни съдържания. В този случай прекрати или смени визуализацията.

Примерни визуализации в снимки:

Разходка в градината

1garden

Разпускане пред камината

2fireplace

Къща в гората

3forest house

Летене с балон

4balloon

Отпускане на открито

5hammock

Храм сред природата

6temple

Плаване със сал

7raft

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абониране

*С натискане на бутона „Абониране“ давате своето съгласие имената и имейлът ви да бъдат използвани и съхранявани добросъвестно и законосъобразно само и единствено за получаване на известия от Otpuskane.com!

Facebook